woensdag, augustus 23, 2006

Gratis software!

Stel u heeft uw eerste stapjes gezet op het internet. U surft zo af en toe naar wat websites, uw e-mailt naar vrienden en uw bankzaken kunt u van achter uw computer regelen. Waarom daar stoppen en niet nog meer doen met die pc? Het kan uw werkdag zoveel makkelijker maken.

Hieronder alvast wat gratis software om u enthousiast te krijgen.

Tip 1. Google SketchUp - http://sketchup.google.com
U wilt snel even een schets maken of een meer geavanceerde 3D tekening en zit nog steeds te klungelen met papier, potlood en geodriehoek. STOP! Ga naar de website van SketchUp en download de gratis versie. Het programma werkt heel eenvoudig, wordt voorafgegaan door wat videodemonstraties en de mogelijkheden zijn enorm. Hieronder vindt u een korte demo die ik net heb gemaakt.



Tip 2. SimpleOCR - http://www.simpleocr.com
Ook zo'n hekel aan overtypen? Met dit gratis pakketje legt u het tekstdocument onder de scanner, u start het programma, scant de pagina en laat het programma de tekst van de pagina opslaan als een nieuw document. Hieruit kunt u plakken en knippen wat u wilt (let op auteursrecht). Het werkt niet zo best met handgeschreven documenten maar wel goed met getypte teksten.

Tip 3. Gadwin PrintScreen - http://www.gadwin.com/download
U wilt hetgeen u op uw beeldscherm ziet direct uitprinten. Vroeger, in de tijd voor Windows, kon u daar de knop 'PrtScn' op uw toetsenbord voor gebruiken. Met het programma Gadwin PrintScreen kunt u dat nu weer. U drukt op 'PrtScn' op uw toetsenbord, Gadwin laat u een voorbeeld zien van wat er geprint gaat worden, u klikt op 'goedkeuren' en uw printer begint te ratelen. Simpel toch.

Tip 4. Nuria - http://www.nuria.nl/download.php
Is uw internetverbinding nou snel of traag? Krijgt u de snelheid waar u voor betaald? Meten is weten met deze applicatie van Nuria. Zowel de snelheid van het binnenhalen van informatie (downloaden) als de snelheid van het versturen van informatie (uploaden) wordt gemeten.
Bent u tevreden met het resultaat?

Tip 5. Simple File Shredder - http://www.scar5.com
Op uw kantoor staat vast wel een papiervernietiger maar wat doet u met bestanden die u op een veilige manier van uw pc wilt verwijderen. Ik geef u alvast een hint, het verwijderen via de Windows prullenbak is niet voldoende! Installeer het programma Simple File Shredder, klik met de rechtermuisknop op het te verwijderen bestand en kies de optie Simple File Shredder -> Secure Delete. Nu mag u op de grote knop 'Shred now' klikken en uw bestand wordt veilig verwijderd. Werkt perfect alleen mis ik nog het geluid van de papiervernietiger!