zaterdag, mei 05, 2007

De macht van uw softwareleverancier!

Het is er een beetje ingeslopen; u begon met één computer en wat programma's om uw zakelijke correspondentie digitaal te doen, later bent u gaan e-mailen en heeft u een website laten bouwen om uw klanten te informeren.

Waar u waarschijnlijk de afgelopen jaren niet aan gedacht heeft is hoe afhankelijk u ondertussen geworden bent van de leveranciers van uw bedrijfssoftware. Wat gebeurt er als de leverancier die uw website of uw maatwerk software gebouwd heeft failliet gaat? Waar kunt u terecht als u een stukje meerwerk nodig heeft maar uw huidige leverancier dit niet kan of wil leveren?

Helaas komt u dan vaak voor de keuze te staan om door te modderen met wat u nu heeft of een compleet nieuw pakket aan te schaffen! U wordt gedwongen om onnodige investeringen te doen omdat u afhankelijk bent geworden van uw softwareleverancier, ook wel 'vendor lock-in' genoemd.

Beperk deze leveranciersafhankelijkheid tot een minimum want uw afhankelijkheid van bedrijfssoftware wordt in de toekomst alleen maar groter. Eis open standaarden!

Standaarden?
Wereldwijde afspraken binnen de ict om hard- en software met elkaar te laten communiceren noemen we standaarden voor gegevensuitwisseling. Met deze standaarden heeft u dagelijks te maken: uw cd-speler die geen dvd standaarden herkent, de streepjescode (barcode) op producten in de supermarkt en uw webbrowser die internetpagina's kan lezen aan de hand van wereldwijde standaarden.

Open standaarden, uw toekomst!
Wat valt er te kiezen, zelfs als u geen technische achtergrond heeft en niet in discussies wilt belanden over bitjes en bytes? U heeft de keuze tussen open en gesloten standaarden. Door te kiezen voor 'open' kiest u voor software waarvan de specificaties inzichtelijk zijn. Koppelingen met andere (externe) systemen, switchen van leverancier, maatwerk laten ontwikkelen door een partij naar keuze, het wordt allemaal mogelijk op het moment dat u voor software kiest die van open standaarden gebruik maakt.

Bent u niet zeker van het nut van open standaarden? Stel uzelf de volgende vragen:

  • Verwacht u in de toekomst meer te gaan samenwerken met klanten of leveranciers?
  • Verwacht u in de toekomst meer gegevens elektronisch te gaan uitwisselen?
  • Vindt u het belangrijk dat er binnen uw keten minder tijd en geld verloren gaat met de foutieve of dubbele invoer van gegevens?
  • Bent u op de hoogte van branchespecifieke standaarden waar u nu of in de nabije toekomst mee te maken krijgt?

Informeer bij uw branchevereniging welke open standaarden voor u belangrijk zijn of worden. U moet er toch niet aan denken dat u investeert in een softwarepakket van een dominante trage softwareleverancier en uw beter geïnformeerde concurrenten plukken de vruchten van deze minder strategische keuze.