donderdag, juli 26, 2007

Beijing 2008 website e-China voor dummies

Ik kan mij eigenlijk niet anders herinneren dan dat er op alledaagse consumentenproducten 'made in China, Taiwan of Singapore' gedrukt staat. Zal wel iets met ‘onze’ generatie te maken hebben!

Wat me dan ook een beetje verrast is dat de laatste jaren iedereen zo de mond vol heeft van de grote dreiging vanuit China: we verliezen onze maakindustrie, onze Nederlandse toppers gaan failliet (hoe goed waren ze dan eigenlijk?), onderzoeksafdelingen verhuizen naar lagelonenlanden etc.

Ja, de Kruidvat Holding (Kruidvat, Trekpleister, ICI Paris XL etc.) is in Aziatische handen. Ja, Chinese banken krijgen steeds meer grip op Nederlandse bodem. En ja, de Europese Commissie is druk bezig om het ‘gouden aandeel’ weer toe te staan om Europese bedrijven te beschermen tegen ongewenste buitenlandse overnames.

Wat u ook weet is dat Nederland verschrikkelijk veel geld verdient aan de groeiende Chinese economie, dat de explosieve groei in China heel veel risico’s met zich meebrengt en dat niemand echt weet (diverse scenario’s denkbaar) hoe China, de economie, binnenlandse en buitenlandse verhoudingen er over 5 tot 10 jaar uit zullen zien.

Hoe ikzelf over China denk (economische megakansen, bedreigingen, mensenrechten, milieuproblematiek etc.) laat ik geheel in het midden wat namelijk veel belangrijker is is dat u zich een mening vormt over China. En dan bedoel ik niet alleen een oneliner voor bij de borrel maar een eigen mening over kansen en bedreigingen voor uw business. Want een ding is zeker, in de toekomst krijgen we nog meer met China te maken of u het nu als een dreiging ziet of als een uitdaging!

e-China voor dummies, voor personen die geen Chinees of afgeleide dialecten begrijpen maar toch online meer te weten willen komen:
  • Babel Fish - Lekker klungelige vertaalmachine om Chinese websites naar het Engels te vertalen
  • Chinglish - Een e-mail service die uw Engelstalige e-mails vertaald naar het Chinees en die van uw Chinese gesprekspartner weer naar het Engels
  • EVD - De informatiebron voor internationaal ondernemen en samenwerken
  • DIY Trade & Alibaba - Direct online handelen met China
  • Asia Times & BBC Asia Pacific - Nieuws uit China