Waarom fabriceert u uw idee niet zelf? (2)
Op de avond van 12 april is het aanzienlijk drukker dan normaal in het innovatiehuis van Syntens. De Stichting FabLab.nl staat op het punt om voor een volle zaal ondernemers, ontwerpers en techneuten het FabLab concept in Nederland te introduceren.
Een FabLab (fabrication laboratory) is een broedplaats voor ideetjes, een laagdrempelige ontmoetingsplek voor individuen die met een basisset aan digitale productiemachines zelf kunnen fabriceren.
De enthousiaste verhalen van de FabLab bestuursleden die persoonlijk een kijkje zijn gaan nemen bij FabLab's in de VS, Noorwegen en Zuid Afrika opent de discussie over deze open source achtige beweging die in hoog tempo de wereld overgaat. Afgelopen week hebben onze zuiderburen de deuren van het techniekmuseum in Mechelen geopend voor de eerste Vlaamse FabLab volgelingen.
De gemeente Utrecht lijkt het initiatief in Nederland te omarmen en heeft financiële middelen vrijgemaakt om voor een periode van 5 jaar een FabLab te ondersteunen. In Limburg en op Texel staan vergelijkbare initiatieven op stapel.
Wordt u net verteld dat u samen met uw ketenpartners beter moet luisteren naar de eindgebruiker, lijkt de volgende fase al voorzichtig ingeslagen te zijn: eindgebruikers die zelf fabriceren!
De visie van MIT professor en geestelijk vader van FabLab, Neil Gershenfeld, gaat nog een stap verder. Digitaal fabriceren doen wij straks allemaal via een apparaat in ons huis dat sterk doet denken aan de Star Trek replicator.
Interessant onderwerp?
Stichting FabLab – www.fablab.nl
Fab Central (MIT) - http://fab.cba.mit.edu
Neil Gershenfield (video) - http://www.ted.com/index.php/talks/view/id/90
FAB, het boek - http://www.nl.bol.com (zoek op Neil Gershenfeld)