woensdag, mei 30, 2007

De waarde van mobiele content

Wat is een belminuut of een SMS bericht u waard? Vijf cent per minuut, tien cent per bericht? Dat hangt sterk af van de inhoud van het bericht zult u waarschijnlijk zeggen. Het bericht kan bestaan uit praktische informatie zoals het doorgeven van een adres maar het kan ook het melden van een ongeval zijn of een emotioneel telefoontje waar een ruzie wordt bijgelegd. Deze laatste berichten zijn voor u en de ontvanger misschien wel goud waard.

De waarde van mobiele content is dus afhankelijk van de inhoud van het bericht, de ontvanger en de (emotionele) context. Aanbieders van mobiele telefonie en internet doen hier eigenlijk niets mee. Zij rekenen een vast bedrag per bericht of per minuut of een maandelijks bedrag om uw mobiel te kunnen gebruiken. Toch liggen hier voor de Telecom industrie en creatieve dienstverleners kansen zo bleek vandaag tijdens het Euroforum congres over mobiele content.

Tijdens het congres werd open en eerlijk verteld over het uitblijven van grote successen bij onder andere KPN en de Telegraaf die al jaren (zakelijke) klanten proberen te overtuigen van het nut van mobiele content. En wat biedt de nabije toekomst? De stemming was opmerkelijk rustig. Geen grafieken die stijl omhoog wijzen, geen stoere verhalen over miljoenen potentiële klanten die super enthousiast zijn. Er werd gesproken over wat je nog meer met SMS kan doen en of klanten warm lopen voor uitgeklede internetpagina's met voor op dat moment nuttige informatie.

In de pauzes praten we verder over hoe je een mobiele dienst op verschillende manieren kan verpakken en zo tot andere verdienmodellen kan komen. Voor het aanbieden van een sms met actuele gps coördinaten zou ik op vakantie misschien een Euro willen betalen. Als ditzelfde sms bericht bestond uit de gps coördinaten van mijn weggelopen kat heb ik hier wel 50 Euro voor over. De juiste verpakking is het verschil!

Aankomende week is er nog een ander relevant evenement, 'The Next Web Conference', in Amsterdam. Daar zal het onder andere gaan over 'de klant die meer macht krijgt'. Bedrijven die online gereedschap aanbieden om eindgebruikers zelf internetapplicaties te laten maken die zij nuttig vinden. Termen als user generated content, open API's, wickets en mashups zullen de bezoekers proberen te overtuigen van deze trend.

Tja, user generated content? Een sms'je of een telefoongesprek wordt al jaren gemaakt door eindgebruikers, dat is dan toch ook user generated content!

Zou een volgende stap met mobiele content dan logisch zijn: Eindgebruikers gereedschap geven waarmee mobiele content EN mobiele toepassingen ontwikkeld kunnen worden.

Laat de eindgebruiker zelf bepalen wat hij of zij de moeite waard vindt om met een mobiele telefoon te doen. Voordat je het weet heeft de Telecom industrie een groep particuliere ontwikkelaars die zo aanstekelijk bezig zijn dat de benodigde massa volgt. Help ze op weg dan doen ze dat als gunst ook voor u is de gedachte.

Mocht dat niet werken dan kunnen we altijd nog nieuw leven in MMS proberen te blazen.

dinsdag, mei 15, 2007

Een beetje meer snelheid op het internet

Eindelijk komen de diensten dan toch van de grond. Nadat aanbieders van internettelefonie jaren geprobeerd hebben u uit te leggen wat Voice over IP (?!) is heeft een slimme marketeer bij KPN de term internetbellen in de mart gezet en is alles opeens duidelijk.

Uw internetverbinding op de zaak hoeft u niet alleen te gebruiken om webpagina's te downloaden, e-mailberichten te versturen en digitaal te communiceren met uw bank. U kunt hetzelfde lijntje ook gebruiken om te bellen.

Een paar jaar geleden was dit nog tragisch te noemen. Het horen (voldoende downloadsnelheid) ging prima maar op het moment dat u ging praten (gebrek aan uploadsnelheid) bleek dat uw internetverbinding te traag was. Gevolg, het communiceren leek wel op een gesprek door een set walkie talkies met lege batterijen. Een en al ongemak en dat gedoe met zo'n goedkope headset was ook al niet handig.

Omdat uw internetverbinding sneller is geworden, er leuke trendy internettelefoons zijn gekomen en zelfs kastjes bestaan die tussen uw normale telefoon en het internet het mogelijk maken om via internet te bellen staat alleen onbekendheid van deze dienst nog in de weg om internetbellen tot een succes te maken. Gewoon een kwestie van tijd dus en een paar rekenvoorbeelden die u laten zien dat u behoorlijk wat kan besparen op uw maandelijkse telefoonrekening.

Hoe snel moet internet nou eigenlijk zijn en wat heeft u aan een supersnelle verbinding op kantoor?
Dit verschilt per bedrijf maar beantwoord voor u zelf eens de volgende vragen:
  • Waarom is mijn internetverbinding thuis eigenlijk sneller dan op de zaak?
  • Bespaar ik geld op het moment dat de internetverbinding op de zaak sneller zou zijn?
  • Wordt de werkdruk en frustratie minder als we een snellere verbinding zouden hebben?
  • Ga ik in de nabije toekomst meer zaken online doen met bijvoorbeeld klanten, toeleveranciers of partners?
  • Welke online toepassingen (video, backup, beheer op afstand) worden in de nabije toekomst interessant voor mijn bedrijf?
Heeft u op enkele van deze vragen geen antwoord en bent u nieuwsgierig geworden naar het hoe en waarom voor uw bedrijf?
MediaPlaza organiseert op 4 juni a.s. een gratis 'Breedband' seminar in Utrecht waar u van harte welkom bent. Surf 'snel' naar http://www.mediaplaza.nl

zaterdag, mei 05, 2007

De macht van uw softwareleverancier!

Het is er een beetje ingeslopen; u begon met één computer en wat programma's om uw zakelijke correspondentie digitaal te doen, later bent u gaan e-mailen en heeft u een website laten bouwen om uw klanten te informeren.

Waar u waarschijnlijk de afgelopen jaren niet aan gedacht heeft is hoe afhankelijk u ondertussen geworden bent van de leveranciers van uw bedrijfssoftware. Wat gebeurt er als de leverancier die uw website of uw maatwerk software gebouwd heeft failliet gaat? Waar kunt u terecht als u een stukje meerwerk nodig heeft maar uw huidige leverancier dit niet kan of wil leveren?

Helaas komt u dan vaak voor de keuze te staan om door te modderen met wat u nu heeft of een compleet nieuw pakket aan te schaffen! U wordt gedwongen om onnodige investeringen te doen omdat u afhankelijk bent geworden van uw softwareleverancier, ook wel 'vendor lock-in' genoemd.

Beperk deze leveranciersafhankelijkheid tot een minimum want uw afhankelijkheid van bedrijfssoftware wordt in de toekomst alleen maar groter. Eis open standaarden!

Standaarden?
Wereldwijde afspraken binnen de ict om hard- en software met elkaar te laten communiceren noemen we standaarden voor gegevensuitwisseling. Met deze standaarden heeft u dagelijks te maken: uw cd-speler die geen dvd standaarden herkent, de streepjescode (barcode) op producten in de supermarkt en uw webbrowser die internetpagina's kan lezen aan de hand van wereldwijde standaarden.

Open standaarden, uw toekomst!
Wat valt er te kiezen, zelfs als u geen technische achtergrond heeft en niet in discussies wilt belanden over bitjes en bytes? U heeft de keuze tussen open en gesloten standaarden. Door te kiezen voor 'open' kiest u voor software waarvan de specificaties inzichtelijk zijn. Koppelingen met andere (externe) systemen, switchen van leverancier, maatwerk laten ontwikkelen door een partij naar keuze, het wordt allemaal mogelijk op het moment dat u voor software kiest die van open standaarden gebruik maakt.

Bent u niet zeker van het nut van open standaarden? Stel uzelf de volgende vragen:

  • Verwacht u in de toekomst meer te gaan samenwerken met klanten of leveranciers?
  • Verwacht u in de toekomst meer gegevens elektronisch te gaan uitwisselen?
  • Vindt u het belangrijk dat er binnen uw keten minder tijd en geld verloren gaat met de foutieve of dubbele invoer van gegevens?
  • Bent u op de hoogte van branchespecifieke standaarden waar u nu of in de nabije toekomst mee te maken krijgt?

Informeer bij uw branchevereniging welke open standaarden voor u belangrijk zijn of worden. U moet er toch niet aan denken dat u investeert in een softwarepakket van een dominante trage softwareleverancier en uw beter geïnformeerde concurrenten plukken de vruchten van deze minder strategische keuze.