vrijdag, juli 21, 2006

Kijken, kijken, niet lezen!

Oneliners winnen het van debatten, folders schreeuwen u met grote koppen en kleurrijke foto's tegemoet en professionele tekstschrijvers krijgen meer waardering voor minder tekst.

Misschien leest u nog graag productspecificaties en bedrijfsprofielen maar dan behoort u tot een selecte groep mensen. Uw klant leest niet graag meer maar wil kijken, luisteren, ervaren.

Als u als ondernemer op dit vlak nog niets doet voor uw klanten vraag ik u uw werk even opzij te leggen en mee te kijken!

Er zijn diverse websites die u gratis ruimte bieden om videomateriaal over uw product, klant of bedrijf op het internet te plaatsen. Staat de video eenmaal online dan hoeft u alleen nog maar het adres rond te sturen.

Voorbeeld 1.

Ik heb een mobieltje waarmee je kan videobellen. Om uit te leggen wat dat is en hoe dat er uitziet heb ik een kleine demo op video vastgelegd.



Dit filmpje heb ik in een half uurtje in elkaar gedraaid met een huis-tuin-en-keuken videocamera, gratis software van Microsoft (Windows Movie Maker) en verzonden naar mijn gratis account van Youtube.

Resultaat: Het materiaal staat online, wordt hoog gewaardeerd en is al 1700 keer bekeken. Misschien wordt het tijd dat ik T-mobile eens bel voor commissie!

Voorbeeld 2.
Naast particulieren zijn ook meer ondernemers gebruik gaan maken van gratis internetsites om te communiceren of te verkopen.
Nog beter, laat uw klanten uw producten aanprijzen in zelfgemaakte video's zoals Kijkshop heeft gedaan. Plaats de video's online via bijvoorbeeld Google Video, YouTube of Jumpcut.

Om klanten en externen aan te sporen voor u materiaal te ontwikkelen kunt u iets leuks organiseren, bijvoorbeeld een jaarlijkse prijsuitreiking voor beste video van het jaar.
And the winner is!

Als u met uw medewerkers over deze nieuwe manier van communiceren eens een half uurtje gaat brainstormen komen er vast nog meer goede ideeën boven tafel.

Als u echt geen goede ideeën te binnen schieten ga dan eens met een paar jonge pubers babbelen over hoe zij graag informatie tot zich krijgen en vraag u eens af waarom een tv-programma als Top Gear populairder is dan elk willekeurig autoblad. I rest my case!

woensdag, juli 05, 2006

Uw buurjongen is een prutser!

Volgens een recente studie van MKB Nederland heeft één op de twee ondernemers nog geen zakelijke website. Hoe kan dat nou anno 2006?

Als ik mensen op evenementen en netwerkborrels uitleg wat ik doe; mkb'ers op weg helpen met digitaal ondernemen, krijg ik meestal als reactie: "Oh, maar wij hebben al een website hoor! Ennuh klanten kunnen ons mailen. Ik heb zo'n handige buurjongen, heeft dat allemaal in een weekendje voor ons in elkaar gedraaid".

Vaak neem ik de volgende dag even de moeite om de websites op de verzamelde visitekaartjes te bezoeken. Negen van de tien keer is de website een regelrechte teleurstelling. Ik sleep mijn collega Sandra erbij: "Moet je deze site nou eens zien. Snap jij er iets van? Enig idee wat ze verkopen of hoe je contact met ze kunt opnemen?" Ook zij haalt haar schouders op en de website wordt weer weggeklikt. Geen idee, geen succes, geen omzet.

Beste mede-ondernemer, ik zeg het maar zoals het is: "Uw buurjongen is een prutser! Dus hou hem verre van uw dochter en uw zakelijke website!" Neem alstublieft de tijd en de moeite om van uw website een professioneel verlengstuk van uw bedrijf te maken. Hier alvast een paar tips om vandaag nog aan de slag te gaan. Zeker als uw bedrijf nog helemaal niet over een website beschikt.

Tip 1. Er is een gratis werkboek waarmee u in 20 stappen de basis legt voor een succesvolle website. Het werkboek heet 'WWW voor het MKB' en is gratis te bestellen via www.syntens.nl/werkboeken

Tip 2. Een website bouwen kan aan de hand van standaard modules. Kies voor een professionele websitebouwer die u laat profiteren van ervaring en materiaal dat al 'op de plank' ligt. Een eenvoudige maar professionele website waarbij u zelf teksten en beeldmateriaal kunt aanpassen (zonder dat u steeds een beroep moet doen op de websitebouwer) heeft u al voor zo'n €1500,-

Tip 3. Wilt u toch graag uw sympathieke buurjongen inschakelen, vraag dan in ieder geval of hij zich wil houden aan het internet strategieschema dat u met de 20 stappen uit 'WWW voor het MKB' (zie Tip 1) heeft samengesteld. Dit strategieschema is de blauwdruk van uw online business.

Tip 4. Houd deze weblog in de gaten want ik ga samen met mijn collega Sandra de aankomende maanden met u in discussie over digitaal ondernemen en hoe u er zakelijk beter van kan worden! Interesse in specifieke onderwerpen? Laat het ons weten via digitaalondernemen@regiopinie.nl