woensdag, september 20, 2006

Virtueel ondernemen! Belachelijk?

Er is al veel over geschreven en er zijn al diverse actualiteitenprogramma's die er aandacht aan hebben besteed: Second Life dot Com.

Second Life (http://www.secondlife.com) is een virtuele wereld voor volwassenen.
Iedereen kan gratis deelnemen door een account en een virtueel poppetje (Avatar) aan te maken. Maar let op, het is geen spelletje voor internet addicts die zich vervelen!

In Second Life wordt per maand al meer dan 6 miljoen echte Amerikaanse dollars omgezet en het aantal gebruikers gaat richting de miljoen.

Voorbeelden?
Er wordt geld verdiend met het ontwerpen en verkopen van kleding zoals sportschoenen (Adidas test via Second Life nieuwe modellen), de verkoop van auto's (Toyota heeft virtuele modellen laten maken), meubels, kunstobjecten en evenementen.
Er zijn virtuele verslaggevers, nieuwsuitzendingen en de echte wereld en de virtuele wereld smelten samen als politiek leiders zoals Mark Warner, ex gouverneur van Virginia geïnterviewd worden in Second Life. Ook de (weder)verkoop van grond, virtuele huizen en het geven van virtuele cursussen (e-learning optima forma) behoort tot de mogelijkheden.

Volgens schattingen zijn er al zo'n 3000 personen die meer dan $20.000 per jaar verdienen via Second Life. Diverse ZZP'ers verdienen er zelfs een jaarsalaris mee, zie onderstaand interview.



Of uw product of dienst aanslaat in Second Life hangt af van dezelfde 5 P's uit de echte wereld: Product, Plaats, Prijs, Promotie en Personeel.

Wilt u meer weten over Second Life? Binnenkort kunt u aankloppen bij uw virtuele branchevereniging voor advies want op 20 november a.s. presenteert het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) haar virtuele omgeving in Second Life!

dinsdag, september 12, 2006

U moet innoveren!

De laatste jaren heeft u van de overheid via diverse kanalen bovenstaande boodschap te horen gekregen.

Als u niet met vernieuwing van producten, diensten of processen aan de slag bent gegaan loopt u steeds meer risico om links en rechts door (internationale) concurrenten te worden ingehaald.
Veel goede ideeën ontstaan niet vanachter uw bureau maar onder de douche, tijdens het afwassen of een andere vorm van nuttig tijdverdrijf dat weinig met uw werk te maken heeft.

Zo kwam onderstaand idee waarschijnlijk van iemand die in hartje Amsterdam woont en het parkeerprobleem helemaal beu is. Hoop dat ze er direct patent op aangevraagd heeft. De oplossing is redelijk briljant.



Beperk u ook niet tot de ideeënbus in de kantine. Vraag ook de partners van uw medewerkers mee te denken, uw klanten en uw toeleveranciers.

Zijn uw ideeën een beetje op of wilt u wel eens weten of er nog innovatieve businessmodellen uit het buitenland te kopiëren zijn? Surf dan naar www.springwise.com en bekijk de ‘Idea database’.


Wat dacht u bijvoorbeeld van deze alternatieve manier om barcode op verpakkingen te drukken? Of van de ANWB-achtige service voor klanten met computerproblemen (Nerds On Site).

Doe er uw voordeel mee :-)

zaterdag, september 02, 2006

Pizzabezorger brengt medicijnen

In een kleine straal rond mijn huis zitten diverse pizzeria's die aan huis bezorgen. Als ik er langs loop in de ochtend of in de middag zijn ze over het algemeen dicht en staan de brommertjes in de zaak geparkeerd. Dat is gewoon kapitaalvernietiging! Waarom rijden die brommertjes overdag niet met wat anders? Ze zouden in de ochtend door bakkers ingezet kunnen worden voor een luxe ontbijt-op-bed-service of door apotheken om medicijnen nog sneller bij patiënten te krijgen.

Een pizzabezorger die medicijnen rondbrengt, daar moet in vergrijzend Nederland een markt voor zijn, toch?

De service zou 'Medicijnen bezorgservice' kunnen heten en de bijbehorende website voor de apotheken en klanten www.medicijnenbezorgen.nl of www.medicijnenbezorgservice.nl Beide domeinnamen zijn (nog) vrij.

Ik denk wel dat u goede afspraken met de 'pizzacoureurs' moet maken, tenslotte heeft niet iedereen het talent van Valentino Rossi.