maandag, augustus 28, 2006


Nieuw paspoort handig hulpmiddel voor moderne terrorist!

Vanochtend werd op RTL Nieuws bericht over het nieuwe paspoort met (rfid) chip. Waar oppervlakkig even aan gerefereerd werd is dat de digitale informatie op deze chip simpel uit te lezen was en dat dit nu iets verbeterd is.

Wat belangrijker voor u schijnt te zijn is dat er op de nieuwe pasfoto niet meer gelachen mag worden. De burgers worden voorgelicht over wat nog wel en niet mag op de pasfoto, zie www.paspoortinformatie.nl

Wat u volgens mij toch moet weten en wat RTL Nieuws u dus niet verteld is dat al meerdere malen is aangetoond dat aan het paspoort niet alleen privacy nadelen kleven maar ook dat een moderne terrorist aan het signaal van de chip weet of u bijvoorbeeld een Duitser of Spanjaard bent. Dit maakt een bomaanslag opeens heel persoonlijk!

Wilt u dit liever niet weten dan raad ik u aan het filmpje op onderstaande link niet te bekijken (vanaf 2min40): paspop met Amerikaans paspoort of de Nieuwslicht reportage (vanaf 2min25): VARA Nieuwslicht.
En ook deze, deze of deze link niet aan te klikken.

Wilt u een oplossing? Ga naar Google en lees eens wat over de "rfid zapper" of verwijder de binnenvoering van uw paspoortmapje en vervang deze door een laag aluminiumfolie.

woensdag, augustus 23, 2006

Gratis software!

Stel u heeft uw eerste stapjes gezet op het internet. U surft zo af en toe naar wat websites, uw e-mailt naar vrienden en uw bankzaken kunt u van achter uw computer regelen. Waarom daar stoppen en niet nog meer doen met die pc? Het kan uw werkdag zoveel makkelijker maken.

Hieronder alvast wat gratis software om u enthousiast te krijgen.

Tip 1. Google SketchUp - http://sketchup.google.com
U wilt snel even een schets maken of een meer geavanceerde 3D tekening en zit nog steeds te klungelen met papier, potlood en geodriehoek. STOP! Ga naar de website van SketchUp en download de gratis versie. Het programma werkt heel eenvoudig, wordt voorafgegaan door wat videodemonstraties en de mogelijkheden zijn enorm. Hieronder vindt u een korte demo die ik net heb gemaakt.



Tip 2. SimpleOCR - http://www.simpleocr.com
Ook zo'n hekel aan overtypen? Met dit gratis pakketje legt u het tekstdocument onder de scanner, u start het programma, scant de pagina en laat het programma de tekst van de pagina opslaan als een nieuw document. Hieruit kunt u plakken en knippen wat u wilt (let op auteursrecht). Het werkt niet zo best met handgeschreven documenten maar wel goed met getypte teksten.

Tip 3. Gadwin PrintScreen - http://www.gadwin.com/download
U wilt hetgeen u op uw beeldscherm ziet direct uitprinten. Vroeger, in de tijd voor Windows, kon u daar de knop 'PrtScn' op uw toetsenbord voor gebruiken. Met het programma Gadwin PrintScreen kunt u dat nu weer. U drukt op 'PrtScn' op uw toetsenbord, Gadwin laat u een voorbeeld zien van wat er geprint gaat worden, u klikt op 'goedkeuren' en uw printer begint te ratelen. Simpel toch.

Tip 4. Nuria - http://www.nuria.nl/download.php
Is uw internetverbinding nou snel of traag? Krijgt u de snelheid waar u voor betaald? Meten is weten met deze applicatie van Nuria. Zowel de snelheid van het binnenhalen van informatie (downloaden) als de snelheid van het versturen van informatie (uploaden) wordt gemeten.
Bent u tevreden met het resultaat?

Tip 5. Simple File Shredder - http://www.scar5.com
Op uw kantoor staat vast wel een papiervernietiger maar wat doet u met bestanden die u op een veilige manier van uw pc wilt verwijderen. Ik geef u alvast een hint, het verwijderen via de Windows prullenbak is niet voldoende! Installeer het programma Simple File Shredder, klik met de rechtermuisknop op het te verwijderen bestand en kies de optie Simple File Shredder -> Secure Delete. Nu mag u op de grote knop 'Shred now' klikken en uw bestand wordt veilig verwijderd. Werkt perfect alleen mis ik nog het geluid van de papiervernietiger!

vrijdag, augustus 04, 2006

Één op de vier bedrijven onbeveiligd

Een paar weken geleden gaf de Nederlandse Spoorwegen toe dat draadloos internetten op de treinstations een tijdlang niet veilig is geweest. Excuses hiervoor natuurlijk en hopelijk zijn uw bedrijfsgegevens en wachtwoorden in die tijd niet onderschept.

Dit leek mij een goede aanleiding om in Amsterdam weer eens de straat op te gaan en te onderzoeken hoe het met de beveiliging van draadloze bedrijfsnetwerken is. Hieronder vindt u een kort videoverslag.



Meer dan 25% van de geteste draadloze netwerken in Amsterdam is tot op de dag van vandaag niet beveiligd. Niet alleen loopt u hierdoor het risico dat zakelijke gegevens onderschept worden door onbevoegden maar ik wil u ook waarschuwen voor iets anders.

Onbevoegden kunnen in veel gevallen via uw onbeveiligde draadloze netwerk het internet op om te surfen, chatten, etc. Deze activiteiten blijven in log-bestanden zichtbaar op de computers van uw internet service provider. Hierdoor kan het u dus overkomen dat tijdens een onderzoek naar illegale praktijken op het internet de sporen terugleiden naar uw bedrijfsnetwerk! Leg dat maar eens uit.